donderdag 17 februari 2011

Graphic Design Museum - Thonik

Thonik is geen onbekende ontwerp studio in de grafische branche, Thonik heeft veel bekende grafische uitingen gemaakt waar onder voor de SP, VPRO, NRC.

De poster die ik heb gezien in het Graphic Design Museum is een politieke poster van de SP.
De lettertype die ze als huisstijl hanteren is Helvetica dit is natuurlijk de meest gebruikte font dus op dat gebied spelen ze erg save. Dit vind ik persoonlijk niet hinderlijk omdat Helvetica een oerdegelijke lettertype, Helvetica past ook goed bij de politieke filosofie die de SP hanteert.

De typografie is heel clean en strak gehouden, de letters zijn precies met elkaar uitgelijnd en voor de rest is het alleen maar witruimte op de poster. De tomaat die ook op de poster staat, staat als symbool voor protest. Ook is het opmerkelijk dat de tomaat rechts van het logo ligt, dit misschien als symbool "Protest tegen rechts" omdat SP een links georiĆ«nteerde partij is. Ook de kleur rood is niet zonder reden gekozen omdat de SP van oudsher een communistische partij is, en de de kleur van de communisten is natuurlijk rood.

Wat vind ik nou persoonlijk interessant aan de poster/huisstijl van de SP?, Mij spreekt de cleane opmaak erg aan, en de letters zijn als een soort beeld gaan figureren. De contrast van rood en wit vind ik ook goed gedaan. Omdat het 2 kleuren zijn (wit meegerekend) past het goed bij de 2 elementen op de poster letters en de tomaat, zodat de kleur ook bij de vorm word betrokken.






















Nog meer werk van Thonik




























































1 opmerking:

  1. Goede beeldanalyse!! Misschien interessant om te vertellen dat andere politieke partijen (toen) geen ‘vormgegeven’ campagnes hadden en dat de hele SP campagne op een slimme communicatie manier bedacht is. Strategisch steekt het erg goed in elkaar.

    ps. Denk bij de Helvetica eraan dat het eigenlijk een lettertype is wat je op een goede manier moet gebruiken om het tot zijn recht te doen komen. Ik neem as vrijdag Helvetica de documentaire mee, die jullie kunnen circuleren binnen de groep!

    BeantwoordenVerwijderen